Likt sina historiska tempel, goda maträtter, vackra natur och speciella kultur är Japan också känt för sitt snabbtåg Shinkansen som kan ta en genom landet i 320 kilometer i timmen. Efter att ha gjort över tio resor med detta tåg under de senaste tre veckorna kommer här en sammanfattning.

Onsdag 25 oktober var en bitterljuv dag på denna resa. Även om det var gött att komma tillbaka till ett varmt Tokyo för semesterns sista intensiva dagar var det också den sista dagen mitt Japan Rail Pass var aktivt efter att ha använts flitigt under de senaste 21 dagarna.

Täcker typ hela landet

I Japan finns totalt nio Shinkansen-linjer som kan ta dig från Hakodate på den norra halvön Hokkaido till landets sista stora stad Kagoshima i södra Kyushu. Det du inte når med Shinkansen finns det vanliga tåg, bussar, tunnelbanelinjer och färjor för.

Nya Shinkansen-linjer är under planering och konstruktion. Exempelvis ska en sträcka från Hakodate till Sapporo i Hokkaido bli klar under våren 2031.

Det första snabbtåget i Japan togs i bruk 1 oktober 1964 inför OS i Tokyo samma sommar.

Karta över alla tåglinjer i Japan där man kan åka snabbtåget Shinkansen.
Shinkansen går från Hakodate i Hokkaido i norr till Kagoshima i Kyushu i söder.
Långt snabbtåg på en glest befolkad tågperrong. Loket på tåget ser nästan ut som en orms huvud.
Tåget Kodoma (japanska för eko) är det mest långsamma med en toppfart på 285 km/h. Här på stationen Shin-Osaka på väg till Hakata Station i Fukuoka.

Res smidigt med tågpass

Även om du kan köpa enskilda tågbiljetter är det både smidigare och billigare att införskaffa ett eller kanske flera av de olika tågpass som Japan Railways (JR) erbjuder. Ett har du säkert hört talas om förut, nämligen Japan Rail Pass.

I Sverige köpes ett Japan Rail Pass enkelt och smidigt via resebyrån Flygi

Ett Japan Rail Pass ger dig tillgång till snabbtågen på samtliga Shinkansen-linjer i landet under 7, 14 eller 21 dagar beroende på vilken variant du köper. I passet ingår även alla vanliga tåg, tunnelbanelinjer och bussar som trafikeras av JR runtom i landet.

Japan Guide har sammanställt alla tågpass JR erbjuder på sin webbplats.

Ett Japan Rail Pass har länge varit det givna köpet för utländska turister (det är inte tillgängligt för boende i Japan) som ska resa runt, men med tanke på den rejäla prishöjningen på upp till 70 procent i oktober i år kan det finnas bättre alternativ beroende på hur din resa ser ut.

I förgrunden håller en hand i en pappersbiljett. I bakgrunden ser man en glest befolkad tågperrong och ett tåg som står stilla.
Se verkligen till att inte tappa bort denna pappersbit efter att du hämtat ut den.

Bra service och utbud på stationer

När man anländer till någon av landets större tågstationer är utbudet och servicen bra. På stationerna finns det alltid fräscha toaletter, mysiga fik, bra restauranger och presentbutiker. Om man har planerat in ett längre byte finns det även skåp man kan låsa in sina väskor i för att sedan turista i omgivningen.

På stationerna är det också ett bra tillfälle att utan extra kostnad reservera sittplatser med sitt Japan Rail Pass. I princip alla Shinkansen har några vagnar som inte kan bokas, men de blir lätt fulla om man åker från en större stad till en annan.

Lokalbefolkningen fyller nämligen ofta de vagnar som inte kan bokas eftersom de biljetterna är billigare. Lyckligtvis finns det oftast alltid platser kvar att reservera så sent som en timme innan. Men det skadar inte att reserva sin sittplats någon dag innan avfärd.

Pro tip: Boka en fönsterplats på höger sida om du åker från Tokyo till Kyoto. Om vädret är bra kommer du då kunna se Mount Fuji från din sittplats.

Glest befolkad rågperrong med en liten kiosk som säljer mat samt två dryckesautomater.
Kiosk och dryckesautomater. En vanlig syn på perronger där man kliver ombord på snabbtåget.
En fyrkantig låda med tretton bitar sushi på ett utfällbart bord på en tågplats. Till höger stör en liten skål med sojasås.
En sushilåda är en av många färdiga rätter man ta med och äta ombord.

Ständigt vacker natur

Kort efter att man lämnat en tätort får man uppleva bland det bästa med att åka Shinkansen, den fina naturen. Under min första resa för fem år sedan blev jag tagen av hur ihållande lummigt Japan är utanför städerna. Åkermarker varvas med berg, floder, byar och hamnar tills man når nästa tätort.

Utöver att titta ut genom fönstret och ta bilder och video brukar jag annars göra något av följande när jag åker med Shinkansen:

  • Äta lunch eller mellanmål
  • Redigera gårdagens bilder
  • Uppdatera denna reseblogg
  • Ringa pappa om han är vaken
  • Kolla upp rutter i Google Maps
  • Dubbelkolla öppettider för besök
  • Ladda min telefon och mobila bredband
I fjärran Japans högsta berg Mount Fuji. I förgrunden ett plåtskjul. I mitten ett bostadsområde.
Har man har tur med vädret när man åker västerut från eller österut till Tokyo kan man få se Mount Fuji i all sin prakt. På vägen tillbaka var det molnigt.
Gul och grön åkermark i en dal omgiven av gröna stora kullar.
Typisk utsikt under den två och en halv timme långa resan från Tokyo till Kyoto.
Bostadsområde omgivet av ljusa berg med mycket gröna buskar och träd. I mitten stor en telemast.
Någonstans efter Hiroshima på väg till Fukuoka om jag minns rätt.

Tyst och lugnt ombord

Likt landets övriga tåg är det tyst och lugn på Shinkansen. Några resenärer kanske småpratar lite med varandra till och från, men annars känns det som man är på ett bibliotek. Att prata i telefon är okej, men det måste göras i de avskilda små avdelningarna utan sittplatser som knyter ihop vagnarna.

Fullsatt vagn på snabbtåg. I mittgången står flera personer och väntar på lediga platser.
Om man inte reserverar en sittplats och satsar på någon av de oreserverade vagnarna kan man bli tvungen att stå tills en plats blir ledig.
Två klädhängare på en ljus vägg. Den ena är utfälld och en svart jacka hänger på den.
Det är lätt att missa de subtila hängarna vid varje fönsterplats.

Jättefin gåva från medpassagerare

Den finaste stunden under mina tågresor denna semester skedde redan på den första på väg till Kyoto från Tokyo.

Jag blev att småprata med en äldre man på andra sidan gången då jag pekade på hans dryckeshållare och glatt men försiktigt sade ”Sumimasen, kakkoii desu” som betyder ”Ursäkta, den där är cool”. På dryckeshållaren fanns nämligen en bild på Snobben och Woodstock som jag sedan visade mina tatueringar av.

Detta ledde till ett samtal på enkel engelska om min resa innan mannen fotograferade mina tatueringar och sedan entusiastiskt visade den video han tagit på Mount Fuji som vi passerat kvarten innan.

En halvtimme senare ursäktade han sig och sträckte över dryckeshållaren till mig. Han förklarade att han hade haft den i över tio år, men att han nu tänkt ge den som en gåva till mig. Jag blev förvånad och försökte artigt tacka nej, men det var lönlöst.

Innan jag klev av i Kyoto satt jag lätt tårögd på min plats då jag blev så pass rörd av gesten. Jag lämnade ett skriftligt tack med mitt namn på den då sovande mannens plats.

Äldre man i vit skjorta håller upp en brun dryckeshållare och ler. På dryckeshållaren är en bild på Snobben och Woodstock.
Mannen utan namn som gav bort sin tio år gamla dryckeshållare till mig.

/Alexander