När vänner och kollegor frågat mig vad jag sett mest fram emot på min resa till Japan har jag ofta gett olika svar. Ett svar som dock kommit mer frekvent än andra har varit att cykla Shimanami Kaido.
Shimanami Kaido är en avgiftsbelagd väg på 60 kilometer över flera öar och broar mellan de två kuststäderna Onomichi och Imabari i prefekturerna Hiroshima respektive Ehime. För cyklister och fotgängare är den det enda sättet att ta sig mellan Japans öar Honshu och Shikoku.
Cykelturen är 70 kilometer och korsar sex öar och sex hängbroar. Den är Japans populäraste och vackraste. I lördags gjorde jag den!
Start i Onomichi 07:45
Under de två första veckorna av min resa har jag oftast (för ofta) vaknat och gått upp tidigt. Idag är inget undantag och kvart över sju är jag nere i Onomichis hamn för att hämta ut min reserverade cykel.
Tappar bort QR-kod till Youtuber
I kön för att hämta ut cykeln och sedan på passagerarfärjan pratar jag med en ung tjej som också ska cykla. På hennes enkla engelska och med hjälp av min turistjapanska förklarar hon att hon arbetar med video om prefekturen Hiroshima för sin Youtube-kanal.
Hon ger mig en utskriven QR-kod som länkar till kanalen, men som som jag tyvärr slarvar bort under dagen.
Hon skämtar om att jag ska vara hennes senpai (typ mentor) för dagen då hon inte är så van. Jag går med på det, men undviker att nämna att min främsta cykelerfarenhet de senaste åren är att cykla 46 kilometer i bakfyllan på min mammas sjuväxlade Helkama i somras.
Följ den blåa linjen
Efter den korta turen över hamninloppet med färjan är vi alla igång och det rullar på (höhö) utan problem de första kilometrarna. Japan har vänstertrafik, men det känns bara ovant under den första kvarten. Dessutom är det väldigt lite biltrafik på vägarna.
Att veta vart man ska cykla är enkelt. Från starten i Onomichi till slutet i Imabari är sträckan uppmärkt med en tjock blå linje vid sidan av vägen.
Cyklar fel direkt
Bländad av den oerhörda utsikten över hav och natur märker jag efter ett tag att jag inte sett den blåa linjen på ett tag. Jag tar upp telefonen, kollar Google Maps och inser att jag cyklat minst fem kilometer åt fel håll. Happ!
En halvtimme senare efter en backe så brutal att jag måste leda cykeln befinner jag mig vid infarten till den större bilväg som ska ta mig över den första bron Innoshima Bridge. Problemet är att cyklister och fotgängare inte är tillåtna på vägen. Jag inser att jag i misstag klickat på knappen för optimal bilresa till Imabari och cyklat fel ännu en gång. Helvete!
Lunch på FamilyMart
Klart mer ödmjuk inför resten av cykelturen rullar jag ner för den generösa efterföljande backen i jakt på mat. Jag har valt att skippa frukost då jag kallt räknar med att nå den första av flera FamilyMart, min favorit bland Japans små butikskedjor.
Fika med Ivan och Michelle till tonerna av Queen
Med mat i magen cyklar jag vidare. Det må vara mulet, men vädret är annars perfekt med de dryga 20 graderna i luften. Att cykla Shimanami Kaido under sommaren då det nästan blir 40 grader här måste vara vidrigt.
Efter att ha tagit mig över den tredje bron Tatara Bridge gör jag ett stopp vid ett butikscentrum och park för att gå på toa, fylla på vatten och äta upp min mjölkchoklad. Snart skulle det visa sig bli fika igen dock.
Kort därefter cyklar jag förbi ett visset gräsfält. Jag ser en orange food truck och hör Queens klassiker Bicycle Race spelas från ett extern högtalarsystem. Låtvalet är briljant så ett stopp för en kopp kaffe är givet!
Väl där träffar jag cyklisterna Ivan och Michelle från Singapore. De gör också Shimanami Kaido idag, men har börjat i Imabari och ska bo en natt på en av öarnas många hotell och vandrarhem innan de tar sig vidare till Onomichi. De har varit i Japan flera gånger, men denna cykeltur gör de för första gången.
Man ser mer genom att avvika
Inför Shimanami Kaido är jag medveten om att alla öar har flera kända smultronställen att upptäcka om man (medvetet) avviker från den blåa linjen. Det handlar om museum, tempel, mysiga fik, fina stränder och maffiga utkiksplatser.
Jag har dock valt att knappt läsa på om något alls. Delvis för att bli förvånad men också för att jag av tidsskäl nog bör hålla mig till den planerade sträckan. Jag måste hinna med den sista bussen tillbaka till Onomichi från Imabari 18:30.
Jag måste hinna till Imabari för att ta bussen tillbaka till Onomichi 18:30
Lyckligtvis är den blåa linjen fylld med sevärdheter. Utöver de tre generösa fikastoppen stannar jag nog över femtio gånger bara för att ta fram telefonen och ta några bilder. Varje sväng jag gör och krön jag kommer över bjuder på fina vyer eller roliga upptäckter.
Mikyan och alla dekopon
Under en stor del cykelturen ser jag plantage efter plantage av dekopon, en söt och kärnfri variant av satsuma som odlas. Utöver frukterna på träden kan man i flera butiker längs med Shimanami Kaido även köpa de färdiga produkterna i form av olika typer av juice.
Någon som dyker upp nästan lika ofta är prefekturen Ehimes officiella maskot Mikyan, en blanding mellan en hund och just denna frukt. Hen verkar gilla att cykla och bär likt mig förståndigt nog också en hjälm då.
En sista massiv bro innan Imabari
Under andra halvan av cykelturen är mitt självförtroende klart högre. Jag cyklar fortare, lutar mig mer i kurvor och är mindre försiktig med att bromsa. På raksträckor cyklar jag om andra cyklister och jag blåser igenom flera tätorter då jag har tur med trafikljusen.
Efter ett krön och efterföljande nedförsbacke är jag plötsligt vid den sista massiva hängbron Kurushima-Kaikyo Bridge som ska ta mig till slutdestinationen i Imabari. Snart är jag klar med Shimanami Kaido!
För ordningssam busschaufför
Det smidigaste alternativet för att ta sig tillbaka till Onomichi är att ta en av motorvägsbussarna som går till Fukuyama och hoppa av några stationer tidigare och promenera till hamnen för den passagerarfärja där cykelturen började.
När jag ska kliva av frågar Luke från Manchester, England om jag ska till Ominchi. Jag berättar om den korta promenaden till hamnen och Luke hakar på några stationer innan han egentligen ska kliva av, vilket leder till problem.
”Money back! Money back!”
– Busschauffören till Luke
Den unge busschauffören påpekar något på japanska angående Lukes biljett. Jag stannar kvar och lyssnar och han säger till sist ”Money back! Money back!”. Luke har betalat för mycket men trots att han och jag på både engelska och japanska förklarar att det kvittar låter inte chauffören Luke gå.
Efter att ha pratat med någon i tio minuter stående vid sidan av vägen får Luke äntligen telefonen av chauffören. Men en tjockare dialekt än Liam Gallagher säger han ”It’s alright mate, no worries”.
Vi kommer därifrån och spenderar resten av tiden att prata om den väldigt ansträngda situationen i Lukes favoritklubb Manchester United. Under båtturen ger jag Luke några restaurangtips för hans kommande dagar i Osaka och sedan skiljs vi åt.
300 mördande trappsteg
Efter de avslutande 300 mördande stegen upp till mitt vandrarhem lägger jag mig på min futon i mitt lilla rum efter en minst sagt behövlig dusch. Jag har mjölksyra i benen, kramp i mellangärdet och en stor sprucken blåsa under höger fot. Det känns underbart.
/Alexander