Efter fyra dagar fyllda av mat, dryck och intensivt nattliv i Osaka blev kontrasten total under min efterföljande dag på resan. Jag begav mig upp i bergen söder om Osaka för att bo en natt på ett buddhistiskt tempel i byn Koyasan.
Den ganska tidiga resan till Koyasan kunde börjat bättre. Efter två ganska vilda timmar på rockbaren Cherry Bomb i Osakas nattlivsdistrikt Dotonbori är jag klart sliten när jag vaknar i min kapsel på Hotel Cargo en kvart bort i Shinsaibashi.
Efter en behövlig dusch packar jag akrobatiskt mitt handbagage och min axelväska sittande på knä i min kapsel och behöver nästan duscha igen på grund av värmen. Väl klar checkar jag ut från boendet och tar mig till Namba Station där ett tåg ska ta mig upp i bergen söderut där Koyasan är beläget.
Tågresa omgiven av grönska
Resan till Koyasan tar drygt två timmar och innebär två tåg, en resa med linbanevagn och en kort busstur innan jag och övriga resenärer är framme. Trots min ännu lätta huvudvärk stör restiden mig inte det minsta då detta är den coolaste tågresa jag någonsin gjort.
Incheckning på det rena sinnets tempel
Väl framme i centrum tar jag en kort promenad till det buddhistiska tempel jag ska spendera natten i. Det heter Shojoshin-in, vilket kan översättas till det rensa sinnets tempel. Det grundades redan runt år 824, men har givetvis setts över sedan dess. Det är i bra skick utan att kännas modernt. Dock sticker alla wifi-routers på takbalkarna ut.
Koyasan är centrumet för Shingonbuddhismen i Japan. Denna sekt introducerades år 805 av Kobo Daishi, en av landets mest prominenta religiösa figurer.
Incheckning är smidig. Personalen pratar helt okej engelska och tillsammans med min enkla turistjapanska är vi klara på några minuter. ”Your pronounciation is… AWESOME!”, påpekar den trevlige medelålders man (som jag givetvis glömmer ta namnet på) som jag kommer träffa flera gånger under dagen.
Promenad på stan i min yukata
I mitt rum ingår även en yukata som bäst kan beskrivas som en tunn japansk morgonrock. Jag knyter genast upp håret och tar på mig yukatan för att vandra runt i Koyasan innan solen lägger sig.
Personalen förklarar att det är helt okej att vandra runt i templet och på gatorna och i butiker i en yukata, men att man ska ha vanliga kläder under den frivilligaa morgonbönen och den närliggande gravgård som leder till templet Okunoin.
Ett butiksbiträde tittar bort och rynkar subtilt på näsan när jag hälsar på henne i butiken iförd min yukata…
Efter att ha promenerat en kvart är det uppenbart att jag är den enda turisten i stan som faktiskt vandrar runt iförd en yukata. Jag går förbi en grupp kvinnor vid en busstation som alla ler och flinar lite när de ser mig. Jag stannar upp, gör en pose, tar en konstpaus och frågar ”Kakkoii desho?” (Den är cool eller hur?). De ler, säger ”Yes! Kakkoi!” och ger mig tummen upp. Phew!
Rundtur av templet följt av middag
Innan kvällens middag som består av vegetarisk buddhistisk kost går jag på en rundtur av templet 16:00. Endast jag och två tjeckiska resenärer hakar på, vilket är slött då rundturen är toppen.
Vi får höra om templets grundare, se hans faktiska signatur och även besöka och ta bilder i det fina och heliga rum där templets munkar utför den dagliga morgonbönen 06:30 varje dag. Vi får även titta på flera hundra år gamla målningar och skiljeväggar som står utställda i de olika rummen.
Efter middagen tar jag ett varmt bad i templet enkla badanläggning som är öppen från 16:00 till 21:00 varje dag
Häftigast är dock det heliga barrträdet på innergården. Det planterades av den svenska kungen (!) Oscar Gustaf Adolf V den andra oktober 1926 och sträcker sig många meter upp i skyn.
Sen kvällspromenad bland 200 000 gravar
Mindre än hundra meter från Shojoshin-in börjar den två kilometer långa promenad till templet Okunoin, Koayans främsta sevärdhet en av Japans mest heliga platser. Här ska den tidigare nämnde Kobo Daishi befinna sig i evig meditation i sitt mausoleum.
Vid mausoleumet och dess närliggande område är det strängt fotoförbud och alla besökare uppmanas vara tysta. Promenaden dit är dock minst sagt stämningsfull då den är omgiven av över 200 000 gravar tillhörande olika familjer.
Hemgång, te och skrivstuga
Efter den episka promenaden på totalt en timme är jag tillbaka i mitt rum för att dricka te, uppdatera resebloggen och bädda ner mig på min futon på golvet. Temperaturen i Koyasan är nu under tio grader tumhos och inte mycket högre inomhus.
Morgonbön, frukost och en till promenad till Okunoin
Efter en behaglig men kall natt väntar den tidiga böneceremoni 06:30 nästa morgon. Den leds av två av templets munkar. Den är inte obligatoriskt, men jag och många andra besökare är på plats och tar in stämningen under de nästan 45 minuter den pågår.
Sen väntar en vegetarisk frukost och en snabb dusch innan jag beger mig tillbaka till Okunoin för att se garvgården i dagsljus.
Lång resa sydväst väntar
Väl tillbaka på Shonjoshin-in checkar jag ut och fyller min resväska med en begagnad yukata som liknar den jag haft på mig under gårdagen. Nu ska bege mig åt sydväst där temperaturen återigen kommer vara högre och den kan bli skön att ha på mig, om än bara på hotellrummet denna gång.
/Alexander