Det känns som en feberdröm, men i skrivande stund är det verklighet. Efter fyra års väntan, en pandemi, personliga tragedier och två ombokningar är jag slutligen på väg tillbaka till Japan för min andra upptäcksfärd av landet som trollband mig 2018. Följ med!

”Du borde komma och hälsa på”, så löd orden från min vän och före detta kollega Dan Westin när jag för sex år sedan sprang på honom och hans mor på Drottninggatan i Stockholm. Dan hade då bott i Tokyo i några år och hans ord sådde ett frö som blommade ut i mitt första besök till landet i oktober 2018.

Den blodade tanden var påtaglig långt efteråt. När jag våren året därefter besökte Pacific Northwest-området i Nordamerika och vandrade längs med Oregons kust tänkte jag fortfarande på Japan och när jag skulle återvända. Slutet av mars 2020 var planen, men både världen och livet ville annorlunda.

Jag skulle kunna skriva en pretentiös utläggning om vad som lockade mig tillbaka, men eftersom jag ändå kommer berätta det här under de kommande veckorna avstår jag. Istället kommer jag skriva om något som är minst lika intressant, nämligen planering! Dessutom kommer jag lyfta flera viktiga saker för turister som förändrats sedan min förra resa.

Trello är perfekt för reseplanering

För en resa på flera veckor blir det lätt mycket att hålla reda på, speciellt om man ska bo i många städer, besöka museum, hålla koll på restaurangbokningar och göra dagsutflykter. För detta använder jag alltid planeringsverktyget Trello.

I Trello skapar du så kallade brädor. Varje bräda kan ha flera kolumner och varje kolumn flera kort, vilka du kan fylla med text, filer, checklistor, start- och slutdatum, kommentarer och färgglada statusetiketter. På detta sätt får du en snabb överblick på den resa och kan sedan grotta ner dig i enskilda kort för mer detaljerad information.

Skärmdump på min reseplanering i Trello.
En del av min reseplanering på Trello. En förhandstitt för dig som tar dig tid att läsa min reseblogg.

I brädan för en resa skapar jag en kolumn för allmänna förberedelser och sedan en kolumn för varje enskild stad jag ska bo i. Sen skriver jag kort för saker som olika typer av turistmål, mitt boende för staden, bokade restauranger och så vidare. Om jag har en digital biljett kopplat till något turistmål laddar jag upp den filen till berört kort.

Inte är det väl bara jag som går igång på detta med planering?

Utöver Trello lägger jag digitala biljetter och kvitton i en för resan dedikerad mapp i Dropbox och favoritmarkerar platser i Google Maps. Inför denna resa har jag lätt fler ”quest markers” sparade i Google Maps än vad jag någonsin hade i Witcher 3.

Japan Guide har allt du behöver

När det kommer till att hitta inspiration finns det många bra webbplatser, kanaler på Youtube och konton på Instagram för såväl breda som nischade intressen. Om jag bara fick välja en är valet enkelt, nämligen japan-guide.com.

Här kan du utgå från prefektur, stad eller intresse och hitta i princip allt som finns att uppleva kopplat till det. Webbplatsen är inbjudande och man kan lätt klicka runt i timmar.

Skärmdump på webbplatsen japan-guide.com
Skärmdump på Japan Guide.

Utöver platser innehåller Japan Guide även rekommendationer vilken tid på året men bör (och inte bör) besöka landet samt beskrivningar av lokal vett och etikett, exempelvis hur man ska agera för att inte göra bort sig när man besöker ett onsen (naturlig varm källa).

Givet att skaffa mobilt bredband

Oavsett vart men reser i världen är pålitlig och snabb tillgång till internet alltid en bekvämlighet och ibland en nödvändighet. För att resa runt i Japan är det ett måste och det enklaste och mest prisvärda sättet är att hyra mobilt bredband.

Efter att ha jämfört flera alternativ kändes Japan Wireless som det givna valet. Passande nog ska de också vara den mest populära leverantören i landet. Att beställa är enkelt och man hämtar ut allt i ett nätt paket direkt på flygplatsen om man inte vill få det levererat till sitt boende.

Med rabattkoden JPW001 sparade jag 25 procent på Japan Wireless.

Min hand som håller i dosan för det mobila bredbandet.
Utöver dosan för mobila brebandet ingår en liten väska och ett extra laddningsbart batteri med kabel.

Lömska designmönster för hotellbokning

För att hitta boenden har jag främst använt mig av hotels.com och booking.com. För traditionella typer av boenden som ryokans och tempel är det dock värt att kolla in japanican.com som har ett större utbud. Om du reser hit med en tight budget bör du inte missa hostelworld.com.

Rörande booking.com och hotels.com bör man dock ta sig tid för att jämföra priser. Dessa bokningstjänster har ofta olika priser och exklusiva rabatter för samma boende för inloggade medlemmar, men ibland också högre rabatter om du bokar boendet i deras respektive mobilappar istället för webbplatser.

Det kan ta tid att jämföra priset på ett boende på då totalt fyra olika lösningar, men det kan spara dig flera hundra kronor per natt.

Japan Rail Pass över 60 procent dyrare

Sedan många år har turister till skillnad från lokalbefolkningen haft tillgång till det extremt prisvärda Japan Rail Pass som under 7, 14 eller 21 dagar ger dig fri tillgång till nästan alla tåg och bussar (och vissa båtar) i hela landet inklusive Shinkansen, landets berömda snabbtåg som kan på hastigheter upp till 320 km/h.

Sedan oktober i år har dock priserna för samtliga varianter höjts rejält, över 60 procent! Jag hade dock tur och köpte min voucher i god tid innan prishöjningen.

Min hand som håller i den lilla biljetten för Japan Rail Pass.
En liten, dyr, men också prisvärd biljett. Varianten som gäller i 21 dagar kostar drygt 5 000 kr.

Japan Rail Pass kan dock fortfarande vara det givna valet om man ska resa runt till många städer, men om du främst tänkt vistas i Tokyo och bara spendera två till tre nätter i närliggande städer som Kyoto och Osaka kan det vara värt att titta på alternativ som nattbussar, nationella lågprisflyg eller främst lokala tågpass. Japan Guide erbjuder givetvis hjälp för att räkna ut vad som passar dig och din budget bäst.

Om du bor i Sverige är det via resebyrån Flygi du kan köpa Japan Rail Pass

Att innan resa beställa en voucher för Japan Rail Pass (som man löser in på plats) är enkelt då det bara finns en nationell licenserad leverantör, nämligen resebyrån flygi.se. De är proffsiga, svarar snabbt på frågor och på bara någon dag efter din beställning får du ett lyxigt paket i brevlådan med din voucher, informationsbroschyrer och en liten ask godis.

Suica- och Pasmo-kort kort är svåröverkomliga

Tokyos tunnelbana kan snällt beskrivas som komplex och består av många linjer från olika företag. Att ta sig från en station till en annan genom att köpa enskilda biljetter blir därmed totalt orimligt. Därför är det givet att köpa så kallat IC-kort (Integrated Circuit) av märkena Suica eller Pasmo som kan laddas med pengar och fungerar med alla linjer.

Karta på alla tunnelbanestationer i Tokyo
Tokyos tunnelbana. Utan Google Maps hittar nog inte ens lokalbefolkningen.

På grund av den internationella halvledarbristen slutade de populära korten att säljas tillsvidare tidigare i somras. Lyckligtvis finns det två räddningar för turister. På landets större flygplatser kan man köpa varianter på dessa kort som kan användas i 28 dagar och har man en iPhone finns det en digital variant av Suica-kortet man kan ladda med Apple Pay, lägga i ens Apple Wallet och sedan bara blippa sin iPhone när man ska in och ut ur tunnelbanestationer.

Suica-kortet kan också användas för att betala i arkadhallar, dryckesautomater och vissa butikskedjor.

Min hand som håller i Welcome Suice-kortet.
Turistversionen av Suica-kortet som bara kan köpas på flygplatserna Haneda och Narita i Tokyo.

Enklare inträde i landet med Visit Japan Web

Väl i Japan går det smidigt att ta sig igenom säkerhetskontrollerna på på flygplatsen. De flesta länder (Sverige och Finland inkluderade) ger en automatiskt ett turistvisum på 90 dagar som medborgare. Men genom den nya tjänsten Visit Japan Web kan du registrera dig i förväg och få två QR-koder att så du kan scanna dig igenom proceduren efter avstigning på nolltid. Mycket uppskattat då flygtiden från Helsingfors ökat från åtta till tretton timmar då ryskt luftrum är uteslutet.

Om du funderat på att besöka Japan inom den närmaste framtiden (kanske efter att du läst denna blogg) är allt ovan bra att lägga på minnet.

Nu ska jag börja kurera min jetlag. Tack och god natt!

/Alexander