Blott två veckor innan jag satte fot i Japan för fem år sedan stängde Snoopy Museum Tokyo sina dörrar inför en framtida flytt. Denna gång var lyckligtvis min timing bättre.

Efter att tidigare legat på samma gata som flera ambassader i centrala stadsdelen Roppongi hittar man nu muséet i nybyggda shoppinggallerian Grandberry Park cirka en timme från Tokyo Station. Det är det enda officiella muséett förutom originalet Charles M. Schulz Museum i Santa Rosa, Kalifornien.

Direkt när man kliver av tåget blir man försäkrad att man kommit rätt tack vare den stora staty på Snobben som sitter bland en del av buskaget i denna lummiga förort. En bit bort sticker museet ut med sina tre våningar och bilder på Snobben längs med väggarna.

Jag sittande bredvid en stor staty på Snobben i en buske vid en tågstation.
Jag på tågstationen i anslutning till Grandberry Park.
Framsidan på museet med sina tre våningar och väggar med tryck på Snobben och andra karaktärer från Peanuts.
Entrén till museet är svår att missa.

Imponerande välkomstvideo

Det är inte någon kö alls denna tisdag 13:00 så med min biljett i form av en QR-kod på telefonen vägleds jag direkt in i första rummet där jag möts av en fin och imponerande välkomstvideo i 180 grader.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Alexander Skogberg (@alexanderskogberg)

Efter det fina välkomnandet vigs det andra rummet åt Charles M. Schulz, upphovsmannen som ritade alla seriestrippar för Peanuts helt själv från debuten 2 oktober 1950 till den sista som publicerades 13 februari 2000, dagen efter hans bortgång.

Just här är det fotoförbud då väggarna är klädda med texter bredvid stilfullt slitna tavelramar med privata fotografier från Schulz barndom och tidiga samt sena vuxenliv. I högtalarsystemet hörs en inspelning där han pratar om hur han skapade karaktären Charlie Brown.

Närbild på Charles M. Schultz i medelåldern. Han ler och tittar ned åt sidan.
En bild på Charles M. Schulz man fick fotografera.

Presentation av karaktärer

I rummen därefter presenteras de övriga karaktärerna i serietidningen i olika sektioner med stora bilder, utförliga beskrivningar och klassiska seriestrippar.

Fyra seriestrippar i färg upptrycka på en vägg.
En av flera stora väggtryck på muséet.
Sektion om karaktären Woodstock med bilder, text och inramade seriestrippar.
Presentation av karaktären Woodstock.

Man får veta mer om de kreativa processerna bakom exempelvis Lucy van Pelt och hennes bror Linus, Sally Brown, Franklin och givetvis Woodstock. I en text på väggen citeras Schulz om arbetet med Lucy och övriga kvinnliga karaktärer han skrev och ritade.

Schulz berättar att han kände att Peanuts hade blivit för ”pojkorienterad” och med fler och mer mångfacetterade kvinnliga karaktärer ledde det till rikare och mer relaterbara berättelser för läsarna. Kort och gott gjorde det Peanuts bättre.

”Jag ville verkligen få in mer tjejer för att kunna se på saker från en annan vinkel”

– Charles M. Schulz till animatörer på Disney 1991
Seriestripp där Lucy van Pelt spelar baseball tillsammans med Charlie Brown. Den är inramad.
Seriestripp där Lucy van Pelt sätter press på Charlie Brown när de spelar baseball.
Klassisk seriestripp där Lucy van Pelt kramar Snobben. Den är inramad.
Klassisk seriestripp som myntade uttrycket ”Happiness is a warm puppy”.

Statyer i olika storlekar

På den andra våningen uppifrån möts man av ett rum fyllt med flera stora och en gigantisk staty på Snobben från seriens olika tidsperioder.

Den var inte lika imponerande som Kamakuras massiva Buddha, men desto gulligare. Alla vi besökare turas om för att posera och fotografera. Vissa är sju år gamla, andra 70.

Gigantisk staty på Snobben som ligger och sover.
Antagligen världens största staty på Snobben.
Stor staty på Snobben som ler och glider fram på magen.
Mindre men ändå stor staty på Snobben som glider fram på magen.

Sedan fortsätter presentationen av serietidningens karaktärer innan man når den avslutande presentbutiken Brown’s Store på entréplan.

Shopping med svenskt märke

Brown’s Store har all merchandise man kan tänka sig som kramdjur, kaffekoppar, pins, nyckelringar, kläder, handdukar och givetvis böcker.

Rummet i Brown's Store med mycket saker på bord och hyllor.
Gott om välgjort merchandise i Brown’s Store.

Bland de väskor som erbjuds hittar jag även svenska Fjällräven vars modell Kånken sitter på ryggen på flera stora kramdjur av Snobben.

För mig räcker det med en bok om muséet, en kylskåpsmagnet och en liten porslinsfigur som är tänkt att vila ens ätpinnar på. Sen är besöket över för mig.

Fika runt hörnet på Peanuts Café

Efteråt behöver jag få lite energi efter allt promenerande så jag går över till närliggande Peanuts Café, köper en liten gräddkanna som souvenir och tar en kaffe.

Rosa och vit fylld kaffekopp med Snobben och Woodstock på.
Varje liten detalj är designad med Peanuts i åtanke.

Jag blir sedan att tänka på mamma ett bra tag sittande vid bordet. Hon var (nästan) lika förtjust i Snobben som jag och hade så gärna velat se alla bilder och video från eftermiddagen.

/Alexander